en | fi
tausta
Hamina Tattoo / Tattoon historia

Tattoon historia

Kansainvälinen Hamina Tattoo sotilasmusiikkifestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1990. Aluksi sotilasmusiikkipäivien otsikolla ollut ajatus syntyi jo 1980-luvun alkupuolella matkailutoimen piirissä. Puolustusvoimien tuki tapahtuman toteuttamiseksi on ollut ensiarvoisen tärkeää.

Hamina Tattoo on vakiintunut joka toinen vuosi järjestettäväksi viikon mittaiseksi sotilasmusiikin suurtapahtumaksi. Hamina Tattoon ajankohta on nykyisin elokuun ensimmäinen viikko. Hamina Tattoon päätapahtumat, marssishow't ovat tapahtuneet vuodesta 1998 lähtien entisöidyn ja telttakatoksella katetun Hamina Bastionin areenalla aivan kaupungin ydinkeskustassa.

Sotilassoittokunnat Hamina Tattoossa

Hamina Tattoossa on esiintynyt sotilassoittokuntia Ruotsista, Venäjältä, Saksan liittotasavallasta, DDR:stä, Puolasta, Norjasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta, USA:sta, Latviasta, Liettuasta, Virosta, Unkarista, Hollannista, Turkista, Kiinasta, Intiasta, Itävallasta, Sveitsistä ja Italiasta.

Kotimaisista soittokunnista esiintymässä ovat olleet Kaartin Soittokunta, Laivaston Soittokunta, Karjalan Sotilassoittokunta ja Rakuunasoittokunta sekä Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta.

Hamina Tattoon kansansuosio ja kansainvälistyminen ovat tukeneet sotilasmusiikin asemaa Suomessa. Suomalaiset sotilassoittokunnat ovat 1990-luvulta alkaen esiintyneet myös menestyksellisesti vastaavissa ulkomaisissa tapahtumissa.

Hamina Tattoon suojelijoina ovat toimineet maaherra Matti Jaatinen, puolustusministeri Elisabeth Rehn, amiraali Jan Klenberg, kenraali Gustav Hägglund ja amiraali Juhani Kaskeala. Vuodesta 2010 alkaen Hamina Tattoon suojelijana on toiminut kenraali Ari Puheloinen.

Marssishow-esitysten kunniavieraina ovat olleet mm. tasavallan presidentti Sauli Niinistö, tasavallan presidentti Tarja Halonen, tasavallan presidentti Martti Ahtisaari, presidentti Mauno Koivisto, puhemies Riitta Uosukainen ja pääministeri Paavo Lipponen.


Iso-Britannian sotilasmusiikin
perinteistä tyyliä vuodelta
1996

Tattoon alkuun

Tattoon alkuun