Matkailussa ja sen kehittämisessä on tavoitteena kestävä matkailu. Kestävän matkailun saavuttamiseksi, tarvitsemme vastuullisia arjen tekoja niin kaupungin organisaatiossa, alueen yrityksissä ja sidosryhmissä kuin matkailijoiden keskuudessa. Matkailun vastuulliset teot ovat suuri muutosvoima kestävään kehitykseen niin täällä Haminassa, Kymenlaaksossa kuin koko maailmassa.

Hamina on hinku-kaupunki, mitä se tarkoittaa? 

Haminan kaupunkistrategiassa Ekologinen Hamina on yksi strategisista tavoitteista. Kaupunki pyrkii ottamaan ekologisuuden huomioon kaikessa toiminnassaan. Haminan kaupunki kuuluu hiilineutraaliuteen tähtäävien HINKU-kuntien joukkoon, jotka ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 % päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Haminan kaupunki työllistää Haminassa noin 700 henkilöä ja kesäisin useita satoja nuoria kesätöihin. Lisäksi kaupunki tarjoaa niin harjoittelu- kuin työkokeilupaikkoja läpi vuoden.

 

Millaisia vastuullisuustekoja voit itse tehdä Haminassa vierailun aikana? 

Vastuullisia tekoja voidaan jakaa poliittisiin, taloudellisiin, sosiaalisiin sekä ekologisiin tekoihin. Alle olemme koonneet vinkkejä vastuullisiin tekoihin Hamina-vierailusi aikana. Vastuullisuustekoja miettiessä, tulee yleensä ensimmäisenä mieleen ympäristöasiat, kuten kierrätys. Ekologiset teot ovatkin helppo tapa edesauttaa askeleissa kohti kestävää matkailua.

Tule Haminaan julkisella liikennevälineellä

Haminaan pääset hyvin julkisella liikenteellä, kuten suorilla bussiyhteyksillä niin pääkaupunkiseudulta, Kouvolasta ja Lappeenrannasta. Kotkaan pääsee junalla Kouvolasta pelkän paikallislipun hinnalla. Kotka-Haminan paikallisliikenne on nimeltänsä Jonne & Minne, joten pääset kätevästi bussilla Haminan keskustasta niin hiekkarannalle Pitkillehiekoille, luontopoluille, kuin vaikka tutustumaan naapurikaupunki Kotkaan.

Autoilijan unelma eli ilmainen pysäköinti 

Haminassa kaikki on lähellä joten, mikäli saavut Haminaan omalla autolla, jätä auto ilmaiseen pysäköintiin ja tutustu kävellen kaupungin nähtävyyksiin.  Autoliiton sovelluksesta löydät inva-pysäköintipaikat, niitä on useampi esimerkiksi Puistokadulla. Sähköauton latauspisteen löydät esimerkiksi kauppatorin kulmalta. 

Tutustu Haminaan pyörällä

Haminaan on helppo tutustua polkupyörällä, tutustu eri reittivaihtoehtoihin.  Vuokraa kaupunkipyörä ja valloita ympyräkaupunki polkien! Pidemmille pyörälenkille voit vuokrata pyörän koko päiväksi tai lyhyemmäksi ajaksi esimerkiksi SpaHotel Haminasta tai Sportiasta.

Käytä ResQ-ruokasovellusta

Haminan ravintoloissa on aktiivisessa käytössä suomalainen ResQ-ruokahävikkisovellus. Lataa sovellus, valitse tuotteet, maksa ja nouda. Helppo ja herkullinen tapa vähentää ruokahävikkiä.

Suosi paikallista

Käyttämällä paikallisten yritysten palveluita tuet koko alueen elinvoimaa ja pääset nauttimaan aidosta Kaakkois-Suomen tunnelmasta ja ihanista ihmisistä. Lähde makumatkalle Haminan kauppatorille, osta paikallisia tuotteita Reko- ringistä, osta tulijaiset kaupungin pikkupuodeista tai suoraan tuottajilta. Osta marketeista lähialueen tuotteita ja lue paikallislehteä Reimaria, niin tiedät mistä paikalliset puhuvat.

Nauti luonnosta vastuullisesti

Luonnossa liikkuessa on hyvä muista myös retkietiketti, jotta kohteet säilyvät matkailijoiden ja paikallisten ilona tulevaisuudessakin. Haminan saaristosta Ulko-Tammion saari kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon. Luontokohteissa liikkuessasi tuothan roskat pois.

Muista Rinki-kierrätyspisteet

Haminan keskustassa on useita Rinki-kierrätyspisteitä, kuten K-Supermarket Kanuunaa vastapäätä,  linja-autoaseman ja kirjaston välissä oleva kierrätyspiste. (Rautatienkatu 2/ Kaivokatu)

Matkusta sesonkien ulkopuolella

Hamina on maailmanluokan matkakohde ympäri vuoden. Mikäli mahdollista, ajoita matkasi kiireisimpien sesonkien ulkopuolelle. Matkailemalla sesonkien ulkopuolella kuormitat luontoa ja kohdetta vähemmän, tuet paikallisten yritysten toimintaa ja saat kokea alueen ilman ruuhkia.

Sustainable Travel Finland

Visit Kotka-Hamina on ollut vuodesta 2020 lähtien mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa. Ohjelman läpikäyneet yritykset täyttävät ohjelman asettamat vastuullisen matkailun kriteerit ja ovat sitoutuneet kehittämään vastuullisuutta toiminnassaan jatkuvasti – ja saavat käyttää STF-merkkiä. Alueellamme ohjelmassa on mukana reilu 10 yritystä ja yhdellä on jo STF-merkki.

Lue lisää VisitKotkaHaminan vastuullisesta matkailusta ja lue vastuullisen matkailun pelikirjasta.

Mikä on sinun vastuullisuustekosi vierailusi aikana?

 

Pin It on Pinterest

Share This