suojeluskunnan ja Lottien muistolaatta

Kesäpuisto, Puistotalon ulkoseinä

Teksti: ”Tässä talossa toimivat Haminan Suojeluskunta ja Lotta – Svärd yhdistys 1920 -1944. Laatan kiinnittivät 31.7.1994 Haminan seudun maanpuolustusjärjestöt ja Hamina-seura”.

Haminan Suojeluskunta syntyi syksyn 1917 levottomissa oloissa, mutta keväällä 1918 oli tilanne toinen venäläisen sotaväen ja punakaartin kadottua. Suojeluskunta ryhtyi toteuttamaan alkuperäistä tehtäväänsä, järjestyksenpitoa.

Toiminta järjestäytyi, sotilaallinen koulutus pääsi alkuun ja lokakuussa 1919 pidettiin suurehko kaksipuolinen harjoitus. Laki Suojeluskuntajärjestöstä (1927) liitti suojeluskunnat osaksi tasavallan sotavoimia. Järjestö sai valtion virkoja, organisaatio ja koulutus tehostuivat ja poliittinen toiminta kiellettiin. Haminan seudun suojeluskunnat olivat panostaneet jalkaväkeen, mutta nyt ryhtyi Haminan suojeluskunta koulimaan väkeään rannikkopuolustuksen tarpeisiin. Taustalla oli vuonna 1934 uusittu maanpuolustusalue-järjestelmä. Haminan maa- ja merisuojeluskunnat yhdistettiin vuonna 1934.

Perustettiin rannikkotykistöjaos, merivartio-osasto ja miinaosasto. Merisuojeluskuntaiset harjoittelivat linnakkeilla ja miinakomppanian aluksilla. Kotiseutuosastoon kuuluvat varattiin armeijan liikekannallepanon apuhenkilöstöksi. Väestönsuojelujaosto otti kantaa kotiseutuja uhkaavaan ilmavaaraan. Haminan Suojeluskunta oli jo vuonna 1918 saanut tilat kaupungin puiston laidassa olevasta kaupungin omistamasta seuraklubitalosta (”Puistotalo”). Kaupunki myi talon kesällä 1932 Suojeluskunnan Talo Oy:lle. Rakennus tuli olemaan Haminan suojeluskuntalaisten ja lottien päätoimipaikkana. Suojeluskuntalaiset saapuivat syksyllä 1939 omissa asuissaan ja omine aseineen liikekannalle käsketyn kenttäarmeijan perustamispaikkoihin. Sotien 1939–1944 kotijoukot olivat suojelus-kuntajärjestön johdossa. Myös Haminan Sotilaspiirin esikunta luovutti tehtävänsä sk-piirin esikunnalle. Talvisodan lopulla torjuivat sk-pataljoonat Virolahdelle suuntautuneen hyökkäyksen. Jatkosodan vuosina oli ilmasuojelu (vartio-) komppanioita.

Toiminta päättyi syksyllä 1944 lakkautukseen, mutta suojeluskuntien kiinteä omaisuus, mm Haminan sk-talo ja Hevoshaan ampumarata jäivät kuitenkin paikalliseen omistukseen.

Pin It on Pinterest