Sijainti: Hamina, Myllykylä Sahakosken puisto

Teksti laatassa: ”VEHKALAHDEN HEVOSIA otettiin puolustusvoimien käyttöön talvisotaan v. 1939 Sivatin TOK:n talolla ja Pampyölissä sekä jatkosotaan v. 1941 Reitkallin puutarhakoululla ja Myllykylän Multakankaalla. Sodan aikana tarvittiin täydennystä. Vehkalahtelaishevosia kirjattiin n. 400.”

Talvisodan alla oli puolustusvoimien oma hevoskanta vain n 4700 ja niinpä syksyllä 1939 pakko-otettiin siviiliyhdyskunnalta armeijan käyttöön n. 60000 hevosta. Talvisodan aikana otettiin lisäksi n. 12000 hevosta. Talvisodan aikana menetettiin n. 7200 hevosta, näistä n. 4000 vihollisen tuleen. Sodasta selvinneet hevoset palautettiin mahdollisimman nopeasti omistajilleen auttamaan alkavissa toukotöissä.
Jatkosodan alkaessa kesäkuussa 1941 pakko-otettiin armeijalle n.35000 hevosta ja sodan aikan lisäksi n. 15000 hevosta. Näistä menehtyi n. 15000 hevosta jos kohta sotasaaliina saatiin tilalle n. 12000, osin hyvinkin huonokuntoista hevosta.

Hevosten otosta sekä niiden ja varusteiden kunnon tarkastamisesta vastasivat alueelliset hevosottomiehet, jotaka myös hinnoittelivat ne mahdollista myöhempää korvausta varten jos hevonen tai varusteet palveluksen aikana sattuisivat katoamaan.

Hevonen oli sodasssa välttämätön apuri ennenkaikkea maastokelpoisuutensa ansiosta. Joukko-osastojen huolto oli suureltaosin hevosista riippuvaista, Lisäksi armeijan käytössä olleet, tarpeeseen nähden vähäiset moottoriajoneuvot olivat maasto-olsuhteisiin huonosti sopivia ja tehottomia.

Vehkalahdelta otettiin talvi- ja jatkosotiin yhteensä n. 400 hevosta.

Pin It on Pinterest