Suojeluskunta- ja Sotilaspoikien muistokivi Haminan Kesäpuistossa

Pystyttäjä: Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry
Patsaan suunnittelu: Viljo Harjunen ja Jouko Soihtu
Paljastettu: 17.6.2006
Materiaali: Virolahden punainen graniitti, Sotilaspoika-merkki pronssia
Valmistaja: Kivitimo Oy, Muurikkala
Kilta suorittaa joka vuosi kunniakäynnin muistokivellä sen paljastuspäivänä 17.6.
Syntyhistoria
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry:n monivuotinen puheenjohtaja Viljo Harjunen oli palaamassa Sotilaspoikien Perinneliiton vuosikokouksesta Kajaanista v. 2004. Siellä oli paljastettu sotilaspoikien muistokivi ja Harjunen pohti vastaavanlaisen saamista Haminaan. Päätös hankkeen toteuttamisesta tehtiin hallituksessa 10.6.2005. Perustettiin toimikunta, joka ryhtyi neuvottelemaan sijoituspaikasta, muistomerkin muodosta ja varainhankinnasta.
Haminan kaupunki osoitti sijoituspaikaksi Kesäpuiston, vastapäätä Puistotaloa, joka on entinen Suojeluskuntatalo. Kaikki killan toimialueen kunnat suhtautuivat myötämielisesti asiaan myöntämällä taloudellista tukea. Samoin monet alueen liikelaitoksista antoivat rahaa ja jopa yksityishenkilöt osallistuivat hankkeeseen.
Muistokivi on tehty Virolahden punaisesta graniitista ja pronssisen sotilaspoikamerkin valoi Haminan Ammattiopistossa Tapio Lindholm. Lokakuussa 2005 asennettiin paikalleen kiven peruslaatta. Paljastusjuhla pidettiin 17.6.2006 runsaslukuisan yleisön läsnä ollessa. Tilaisuuden puhujina esiintyivät killan puheenjohtaja Viljo Harjunen, paljastuspuheen pitänyt kunnallisneuvos Kauko Suurnäkki, patsaan vastaanottaja kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.
Kilta suorittaa joka vuosi kunniakäynnin muistokivellä sen paljastuspäivänä 17.6.
Vuosina 1918 – 1944 toimineella Suojeluskuntajärjestöllä oli myös poikaosasto, johon saattoi liittyä jo 10 vuotiaana ja josta 17 vuotta täytettyään voi siirtyä halutessaan varsinaisen Suojeluskunnan jäseneksi. Poikaosastojen toiminta keskittyi urheiluun, maastoleikkeihin ja eräretkeilyyn.
Vuonna 1941 poikaosastot saivat uuden nimen: Sotilaspojat.
Viime sotiemme aikana sotilaspojat suorittivat monenlaisia tehtäviä. Kotirintamalla he työskentelivät maataloudessa, metsätöissä, erilaisissa aputehtävissä ym. ja sotatoimialueella heitä käytettiin lähetteinä, ilmavalvontatehtävissä, vartijoina jne. Osa vanhemmista sotolaspojista toimi myös ilmatorjunnan tehtävissä ja jopa desanttien etsintäpartioissa. Jatkosodan lopulla sotilaspoikia oli yli 70 000 .