Koe asioita, joita et muualta löydä!

Tervetuloa maailmanluokan pikkukaupunkiin Haminaan! Kaupunkimme on vanha linnoitus-, varuskunta- ja satamakaupunki merenrannalla Kymenlaaksossa. Hamina on edelleen hyvin kansainvälinen kaupunki, idän ja lännen välissä, Venäjän rajalle on matkaa 40 kilometriä.

Hamina on maailmanluokan matkakohde tarjoten ainutlaatuisia kulttuurielämyksiä ja monipuolisia luontoaktiviteetteja. Tälle sivulle olemme koonneet vinkkejä Hamina-lomallesi!  Katso myös ajankohtaiset vinkit Haminaan! 

Haminan ympyräkeskusta

Maailmassa on vain kaksi linnoituskaupunkia, jonka sisällä on ympyräasemakaava linnoituksen sisällä, Hamina ja Palmanova Italiassa. Hamina todellakin on siis maailmanluokan matkakohde! 

Seikkaile Haminan linnoituksen vallien kätköissä ja löydä tähdenmuotoinen, ainutlaatuinen linnoituskaupunki.

Haminan ainutlaatuinen ympyräasemakaava linnoituksen sisällä

Katso alla oleva Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön video Haminan linnoituksen syntymisestä. Youtubesta voit katsoa myös videoita muista linnoituksista Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalan alueella.

 

Kävelyreitit, oppaat ja opastukset ympyräkaupungin tutkimiseen

Haminan linnoituksen ja ympyräkaupungin päänähtävyydet koet parhaiten kävellen tai pyöräillen. Lataa  ”Kävele vanhassa Haminassa” -kävelykartta puhelimeesi. Voit noutaa sen myös matkailuinfosta tai alueen kaupoista.

Kauppatorin kulmalta, pyöreältä rakennukselta eli Lipputornilta alkava Linnoituspolun löytöretki johdattaa sinut mielenkiintoisten, vain kävelymatkan päässä toisistaan sijaitsevien historiallisten kohteiden luokse läpi linnoituksen, päättyen keskustan keskipisteeseen, Raatihuoneelle.  Tutustu Linnoituspolkuun Outdooractivessa:

Toinen tapa tutustua maailmanluokan pikkukaupunkiin on kiertää Haminan top kohteet -reitti. Se johdattaa sinut Raatihuonelta merenrantaa pitkin Tervasaareen ja sieltä upeaan Oolanninpuistoon. Näet läheltä maailman suurimman Suomen lipun. Sieltä palaat takaisin Haminan ympyränmuotoisille kaduille museoiden, kauniiden kirkkojen ja tunnelmallisten puukortteleiden pariin Raatihuoneentorille.

Tutustu Haminan top kohteet -reittiin Outdooractivessa:

Opastetut kierrokset 

Koe Hamina pintaa syvemmältä osallistumalla opastetulle kierrokselle. Paikallisopas kertoo sinulle mielenkiintoisia tarinoita maailmanluokan pikkukaupungista!

Haminan seudun oppaat ry järjestää opastettuja kierroksia eri puolilla Haminaa läpi kesän. Lue lisää verkkosivuilta tai lataa esite kesän 2023 opastuksista. 

Viikko-opastukset 2023

Oppaat
Haminan seudun oppaat ry järjestää opastettuja kävelykierroksia läpi kesän

Historia haltuun Haminan museokadulla

Haminan historia koostuu linnoituksen rakentamisesta, kaupungin kolmesta suurpalosta, aatelissuvuista sekä sotilas- ja satamakaupungin kehittymisestä.

Haminan museokatu kokoaa yhteen Kadettikoulunkadulle kolme eri museoita ja historiallisia kohteita. Hienon puistomaisen kadun varrelta löytyy 14 eri infotaulua kertomassa lisää kohteista. Lisäksi Salpakirjakaupan luona on infoscreeni kertomassa lisätietoja kadun kohteista. 

Lue lisää Haminan museokadusta tai katso alla oleva video! 

 

Suosittelemme aloittamaan kaupungin historiaan tutustumisen Haminan kaupunginmuseolla, joka on myös kaupungin vanhin asuinrakennus. Museossa voit tutustua kaupungin ja linnoituksen syntyhistoriaan, kurkkaa huoneeseen, jossa Venäjän keisarinna Katariina II ja hänen serkkunsa Ruotsin kuningas Kustaa III neuvottelivat vuonna 1783. Tutki vanhoja veneilyyn liittyviä esineitä ja perehdy historiallisiin henkilöihin. Museo on avoinna ympäri vuoden. Ilmainen sisäänpääsy keskiviikkoisin ja Museokortilla.  

Kauppiaantalomuseon ”myyntituotteita”

Kauppiaantalomuseon sekatavarakyltti houkuttelee astumaan sisälle 1900-luvun vanhaan puotiin ja asuinrakennuksiin. Heti sisääntulon yhteydessä katse kiinnittyy värikkäisiin vanhoihin kauppiastavaroihin. Miten erilaista myyntitoiminta onkaan ollut nykyisiin marketteihin verrattuna! Museon sisäpihan miljöössä kannattaa hetki istahtaa ja aistia vanhaa asuinkorttelin tunnelmaa. Kauppiaantalomuseo on avoinna kausittain kesäkuukausina, jouluna ja pääsiäisenä vaihtuvilla teemanäyttelyillä, sekä tapahtumien aikaan.

Katso alla oleva esittelyvideo Kauppiaantalomuseosta!

 

Kaupunginmuseoon ja Kauppiaantalomuseoon on ilmainen sisäänpääsy aina keskiviikkoisin.

Sisäänpääsymaksu museoihin on 5 €/aikuinen,. Keskiviikkoisin on ilmainen sisäänpääsy, samoin museokortilla. Museoissa järjestetään yleisöopastuksia, jolloin kuulet tarinoita tavaroiden ja merkittävien henkilöiden takaa. Tarkista museoiden aukioloajat, sisäänpääsymaksut ja ajankohtaiset näyttelyt ja opastukset tästä.

RUK-museo ja Wanha Veteraani

Haminan erikoisuus on varuskunta keskellä kaupunkia. Haminassa on edelleen reserviupseerikoulutusta ja voitkin nähdä katukuvassa puolustusvoimien ajoneuvoja ja kokelaita. Jos olet käynyt RUK:n tai tunnet siellä käyneen henkilön, kannattaa ehdottomasti vierailla RUK-museossa, jossa on esitellään koulutuksen historiaa aina 1920-luvulta nykypäivään.

Wanha Veteraani on toiminnallinen rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Sen lippulaivana on kriisinhallinnan historiasta ja nykypäivästä kertova, jatkuvasti uudistuva, valtakunnallinen perusnäyttely niistä operaatioista, joissa suomalaisia rauhanturvaajia on ollut mukana. Lisäksi vaihtuvat näyttelyt tuovat esiin Suomen maanpuolustushistorian kiinnostavia kokonaisuuksia ja yksityiskohtia.

Wanha Veteraani -perinnekeskuksen edessä on autenttinen rauhanturvaajien tukikohtamajoitus, jossa voi myös majoittautua. Lisäksi terassilta pääset seuraamaan aidan toisella puolella olevaa varuskuntatoimintaa. Kesänäyttely 2023 on nimeltänsä ”Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan”.

Wanha Veteraani tiilirakennus ulkoa.
Wanha Veteraani on toiminnallinen rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus

Kolme kirkkoa ja muistomerkit merkittävistä tapahtumista ja henkilöistä

Haminan keskustassa on kolme erityylistä, vieri vieressä sijaitsevaa kaunista kirkkoa, jotka ovat avoinna yleisölle kesäisin ja tapahtumien aikaan. Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin ortodoksinen kirkko Raatihuonetta vastapäätä on harvinainen uusklassinen, bysanttilaisia muotoja mukaileva pyörötemppeli.  

Sinivalkoinen Johanneksen kirkko Raatihuoneentorilla, on luterilaisen seurakunnan uusklassinen kirkko, joka noudattelee kreikkalaisen temppelin muotoja. Kirkko on rakennettu 1843, ja sen on suunnitellut Carl Ludvig Engel. Paikalla aiemmin sijainneessa linnoituksen komendantin virka-asunnossa asuivat ja allekirjoittivat rauhansopimuksen Haminan rauhan venäläiset neuvottelijat.

Pyhälle Marialle omistettu keskiaikainen kivikirkko, Marian kirkko on Kymenlaakson vanhin rakennus. Kirkko sijaitsee Pikkuympyräkadulla ja se tunnetaan myös Vehkalahden kirkkona, ajalta ennen kuntaliitosta Haminan kanssa.

Varvara-patsas
Varvaran patsas Kadettikoulunkadulla

Haminan keskusta-alueen useat patsaat ja muistomerkit houkuttelevat pysähtymään kaupungin historian merkittävien tapahtumien äärelle. Kuka oli Varvara Schantin ja mikä tarina onkaan Myllykiven takana? 

Tervasaaren virkistysalue – kilometri keskustasta

Tervasaari on ollut portti maailmalle jo 1700-luvulta alkaen ja on nykyään paikallisten kohtaamispaikka esimerkiksi kalastuksen parissa. Vaikka nimi viittaa saareen, on Tervasaari kiinni nykyään mantereessa. Tervasaaren alueelle on noin 20  min kävelymatka vilkkaalta Haminan kauppatorilta. Voit myös polkaista tänne kätevästi kaupunkipyörällä.

Tervasaaren alueella oli sahatoimintaa vielä 1990-luvun alussa. Nykyään alueesta on muodostunut ympärivuotinen virkistysalue uimarantoineen, ravintoloineen ja museolaivoineen. Tervasaari edelleen tarjoaa reitin maailman vesille ja Suomenlahden upeaan saaristoon

Tervasaarelta voit kävellä merenrantaa pitkin kesällä 2021 avautuneeseen Oolanninpuistoon, jossa pääset ihailemaan kukkaloistoa, nauttimaan piknikistä tai treenaamaan kuntolaitteissa. Puistoaluetta kehitetään jatkuvasti ja sen laidalle on rakentumassa uusi asuinalue

Maailman suurin Suomen lippu ja lippumaailma

Hamina on lippukaupunki, sillä liput ja liputus kuuluvat olennaisesti sotilaskulttuuriin. Hamina on ja on ollut myös merkittävä satamakaupunki ja moderni liputus sai alkunsa merenkulun laajenemisesta. Näiden lisäksi Hamina on rajakaupunki ja portti idän ja lännen välissä. Kansainvälisen vuorovaikutuksen tiivistyessä lippujen rooli kansallisina ja yhteisöllisinä symboleina vain kasvaa. Sijaintinsa ja historiallisten piirteidensä vuoksi Haminaan on luontevasti kehitettävissä kansainvälinen lippu- ja liputuskulttuuriin keskus.

Oolannipuiston kupeessa liehuvaa maailman suurinta Suomen suurlippua pääset ihailemaan ympäri Haminaa. 100m korkean lipputangon juurella kannattaa vierailla ja istahtaa penkille aistimaan lippua ja ympäröivää merimaisemaa. 

Lippu painaa muuten noin 55 kg ja on kooltaan 16,5 m x 27 m. Tuulisina päivinä lippu lasketaan pois Haminan VPK:n toimesta ja laitetaan takaisin salkoon sään taas salliessa. 

Haminan suurlippu
Maailman suurin Suomenlippu näkyy Haminan keskustassa

Suurlipun lisäksi Haminan kauppatorin kulmassa olevan Lipputornissa on kesällä 2020 avautunut Pohjoismaiden ja Baltian maiden lipuista koottu näyttely ja rakennuksen ulkopuolella liehuu Pohjoismaiden ja Baltian maiden sekä maiden itsehallintoalueiden liput.

RUK-puistossa sijaitsee Suomen lipun tie, jossa liehuvat yhdeksän lippua, joita aikojen kuluessa on valtakunnassa käytetty. Tiedätkö mitkä nämä liput ovat?

Ympyräkaupungin kulttuuriaktiviteetteja

Hamina on maailmanluokan tapahtumakaupunki ja ympärivuotiset Hamina Festifals -tapahtumat ainutlaatuisessa Hamina Bastionissa ovat todella elämyksiä. Istahda Euroopan suurimman purettavan telttakatoksen alle ja anna katseen vaeltaa ympäröivässä linnoituksessa, joka on alunperin rakennettu linnoituksen varastoalueeksi. Nauti maailmanluokan esityksistä ja tapahtumista ympäri vuoden, kuten alla Valojen yö -tapahtumasta syyskuussa. Alla video vuoden 2022 loppushow-esityksestä.

Valojen yö -loppushow Jäätä ja tulta 17.9.2022

Vieraile myös kaupungin erityiskohteissa, kuten Haminan kirjastossa ihailemassa Oiva Toikan (1931-2019) lasilintujen kokoelmaa. Lisäksi Haminan vaihtuvat näyttelyt museoissa, teatteriesitykset ja tapahtumat kutsuvat nauttimaan kaupungin vireästä kulttuuritoiminnasta ympäri vuoden. Alueen ravintoloissa on live-musiikkia ja esiintymisiä ympäri vuoden. Katso ajankohtaiset tapahtumat tapahtumakalenterista.

Taidenäyttelyt

Ruutikellarissa, sotien aikaisena viestikeskuksenakin toimineessa entisessä ruutivarastossa on useita ilmaisia näyttelyitä kesän aikana. Ajankohtaiset näyttelyt voi tarkistaa täältä. Japanilaistyylinen kirsikkapuisto Ruutikellarin pihalla kutsuu ihailemaan upeaa kukkaloistoa, etenkin keväisin! Myös Haminan kirjastossa on ympäri vuoden näyttelyitä. Kasper-salissa on Oiva Toikan lasilintukokoelma ja alakerran galleriassa on vaihtuvia näyttelyitä.

Luontoaktiviteetteja maailmanluokan pikkukaupungissa

Haminassa luonto on lähellä ja pääset kaupungista helposti eri luontopoluille tai Portimon poluille. Portimon Polut -polkuverkosto on Haminan pohjoispuolella kulkeva sinisin opastein merkitty reitistö, jota ylläpitää Vehkalahden Veikot ry. Polkuverkostossa on useita laavuja ja uintipaikkoja sekä mielenkiintoisia kohteita, kuten uniikki Suksimuseo Kirimajalla

Haminan ympäristössä on monipuoliset mahdollisuudet pyöräilyyn. Kaupunkipyörällä tutustut helposti lähiseutuun, maantiepyörällä voit ajella vaikkapa naapurikaupunkiin Kotkaan ja maastopyörällä otat haltuun Haminan metsä- ja polkureitit. Kokeneille alamäkipyöräilijöille riittää haastetta Haminan XCO-alamäkipyöräilyradalla.    

Saaristo, meri ja veneily, ovat iso osa haminalaista elämää. Tervasaarelta löytyy vierasvenesatama omalla veneellä Haminaan saapuville. Haminan saaristoon pääset myös vuorolaivojen kyydissä, tai voit vuorata oman veneen ja kipparin haluamasi saareen ja aikataulujesi mukaan. Tai lähde suppailemaan tai meloen tutustumaan lähilahtiin.

 

Haminassa voit nauttia merestä omalla tavallasi

 

Haminassa vietät aktiivisen loman, oli kyseessä sitten kulttuurimatka, historiaan tutustumista tai luontomatkailua Haminan ympäristössä. Tutustu tarkemmiin eri aktiviteetteihin Haminassa. 

Haminan ravintolat ja kahvilat 

Kun on aika pitää taukoa, tutustu Haminan ravintola- ja kahvilavinkkeihin. Haminan Kauppatorilta kannattaa nauttia torikahvit ja ihmetellä vilkasta torielämää ja tehdä ostoksia paikallisista tuottajilta. Kauppatorin paikalla sijaitsi aikoinaan muuten pesäpallokenttä ja tämän voi edelleen huomata torin muodosta, voit siis ostaa perunoita ykköspesältä, omenoita kakkoselta, ja mansikoita kolmospesältä! 

Useat ravintolat ja kahvilat myyvät tuotteita mukaan, mikäli haluat vaikka nauttia piknikistä kaupungin puistoissa.  Useat ravintolat ja kahvilat myymät tuotteita myös ResQ-sovelluksessa. Keskustasta löytyy myös useita ruokakauppoja ja Alko sijaitsee S-marketin rakennuksessa. 

Tutustu maailmanluokan maaseutuun

Kuten sanotaan, Hamina saa usein pään pyörälle, joten on hyvä lähteä myös ympyröiden ulkopuolelle. Haminan kaupunkiin kuluu isona osana sen maaseutu ja ihastuttavat pienet kylät. Lähde siis retkelle maaseudulle!

Kannusjärvi tarjoaa taidetta ja luomuruokaa ja ympäristöstä löytyy laaja ja monipuolinen Portimon polkujen verkosto. Reitkallin kylä tarjoaa rauhaa ja luontoaktiviteetteja, lähellä kaupungin palveluita.

Metsäkylästä löytyy aitoa maaseutua ja hevos- ja luomutiloja sekä laskettelukeskuksen. Vilniemen kartanoalue puolestaan houkuttelee rentoutumaan meren äärelle. Jokaisesta kylästä löytyy aktiviteetteja koko perheelle!

Aholafarm_kesä
Aholafarm Kitulassa

Haminaan saapuminen

Haminaan on helppo tulla omalla autolla ja kaupungissa on ilmainen pysäköinti. Haminaan on myös hyvät julkisen liikenteen yhteydet, esimerkiksi linja-autolla suoraan Helsingistä, Kouvolasta ja Lappeenrannasta. Junayhteys on Kouvolan ja Kotkan välillä. Paikallisliikenne, nimeltänsä Jonne & Minne, kuljettaa sinut kätevästi Haminan keskustasta esimerkiksi  maaseudulle tai vaikkapa naapurikaupunki Kotkaan. Lähimmät lentokentät ovat Lappeenrannassa ja Helsinki-Vantaalla. 

Varaa Hamina-loma

Varataksesi majoituksen ja aktiviteetteja Haminassa, monella yrityksellä on oma verkkokauppa yrityksen verkkosivuilla. Voit myös varata valmiin lomapaketin, majoituksen tai aktiviteetteja kätevästi VisitKotkaHaminan verkkokaupasta.   

Hamina-sovellus apuna matkasi aikana

Haminassa on käytössä uusi Hamina-sovellus, josta löydät ajankohtaista tietoja tapahtumista ja tarjouksia kaupungin kauppoihin. Lataa oma maksuton sovellus: 

Google Play:https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.hamina.hamina
App Store:https://apps.apple.com/fi/app/hamina/id1600544395?l=fi

 

Tutustu myös aktiviteettivinkkeihin ja  vierailuideoihin sekä ajankohtaisiin tapahtumiin Haminassa!

 

Matkailuinfo: 

Matkailuneuvonta SpaHotel Hamina
Sibeliuskatu 32
p. 040 199 1330 

Maailmanluokan pikkukaupunki somessa:

facebook.com/maailmanluokanhamina
instagram.com/maailmanluokanhamina

Seudun matkailuinfoa löytyy osoitteesta VisitKotkaHamina.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This