Haminan vuosi on täynnä kulttuuritapahtumia, luontoelämyksiä ja kohtaamisia maailmanluokan pikkukaupungissa. Tähän olemme koonneet vinkkejä Hamina-vierailulle!

Festivaalivuosi 2023

Kitarabluesia, aarioita tai ihan jotain muuta. Uusi festivaalivuosi tuo Haminaan valtavasti erilaista koettavaa. Löydä tutut suosikit ja ainutkertaiset tapahtumat. Tee sitä, mitä rakastat! Vuonna 2023 Haminassa saa antautua musiikin vietäväksi kaupunkifestivaaleilla ja kokea lavakarismaa oopperan voimalla. Yksi hetki eletään mopopojan unelmaa, toisena innostutaan kansallispelin tarinoista. Myös kaviot kopsuvat jälleen ympyräkaupungin kujilla, valojen loisteesta puhumattakaan.

Hamina tuo erilaiset tapahtumagenret ja ihmiset yhteen festivaalitunnelman pyörteisiin.

Näyttelyelämyksiä Haminassa

Galleria Ruutikellarissa, sotien aikaisena viestikeskuksenakin toimineessa entisessä ruutivarastossa, on monipuolinen näyttelykesä niin kuvataidetta, grafiikkaa kuin veistosnäyttelyitä. Ajankohtaiset Galleria Ruutikellarin näyttelyt voi tarkistaa täältä.

Haminan kirjastolla on useita näyttelyitä läpi vuoden. Kasper-salissa on nähtävillä läpi vuoden Oiva Toikan taidelasilintukokoelma. Kirjaston alakerran galleriatilassa on vaihtuvia näyttelyitä. Katso ajankohtaiset tiedot kirjaston näyttelyistä. Lisää kaupungin kulttuuritarjonnasta ja tapahtumista löydät täältä. .

 

Haminan museokatu

Haminan Kadettikoulunkadulla sijaitsevat museot ja historialliset kohteet koet yhdessä Haminan museokadulla. 500 metrin matkalla on kolme museota, Haminan kaupunginmuseo, RUK-museo ja Wanha Veteraani. Lisäksi kadun varrella on 14 eri infolaattaa kertomassa kadun historiallisista kohteista. Salpakirjakaupan ikkunassa, Haminan Raatihuoneentorin ja Kadettikoulukadun kulmassa on info-screeni kertomassa lisää kadusta!

Tutustu lisää verkkosivuilta tai katso alla oleva video:

 

Ruk-museo ja Wanha Veteraani

Haminan erikoisuus on varuskunta keskellä kaupunkia. Haminassa on edelleen reserviupseerikoulutusta ja voitkin nähdä katukuvassa puolustusvoimien ajoneuvoja ja kokelaita. Jos olet käynyt tai tunnet RUK:n käyneen henkilön, kannattaa ehdottomasti vierailla RUK-museossa, jossa on esitellään koulutuksen historiaa aina 1920-luvulta nykypäivään.

Wanha Veteraani on toiminnallinen rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus. Sen lippulaivana on kriisinhallinnan historiasta ja nykypäivästä kertova, jatkuvasti uudistuva, valtakunnallinen perusnäyttely niistä operaatioista, joissa suomalaisia rauhanturvaajia on ollut mukana. Kesänäyttely 2023 on nimeltänsä ”Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan”.

Opastettuja kävelykierroksia Haminassa

Haminan seudun oppaat ry järjestää opastettuja kierroksia Haminassa läpi kesän. Lue lisää opastuskierroksista lataamalla alla oleva esite:

Haminan kaupungin museot

Haminan kaupungin Kaupunginmuseon pysyvä näyttely Aikakausia ja aikalaisia: Haminan historiaa ja ympyräkaupungin asukkaita esittelee kattavasti kaupungin kehitysvaiheita varhaisimmasta asutuksesta aina 1900-luvulle asti. Museossa on nähtävillä kiehtovaa esineistöä elävöittämässä kirjoitettua faktaa esimerkiksi merenkulusta ja kaupungin kouluista. Kaupunginmuseo on avoinna ympäri vuoden, ilmainen sisäänpääsy keskiviikkoisin ja museokortilla. 

Haminan kaupungin Kauppiaantalomuseo esittelee 1900-luvun alun suomalais-venäläistä kauppiasperinnettä vanhoine puoteineen sekä käsityöläisen arkista elämää pihapiirin asuntoineen ja talousrakennuksineen. Kauppiaantalomuseo on avoinna kausittain kesäkuukausina, jouluna ja pääsiäisenä vaihtuvilla teemanäyttelyillä, sekä tapahtumien aikana.

Haminan kaupungin Vehkalahden kylämuseo esittelee laajasti seudun perinteistä maaseudun elämänmuotoa. Siellä voi tutustua mm. talonpoikaiselämään, suksentekoon, hylkeenpyyntiin, veneenveistoon ja laivanrakennukseen. Yksi näyttelysaleista on säilytetty luokkahuoneena. Esillä on myös Vehkalahden knaappien ja sota-ajan lottien tarinoita. Vehkalahden kotiseutumuseo on auki kesäkuukausina, muina aikoina tilauksesta. Ilmainen sisäänpääsy.

Haminan kaupungin museoiden näyttelyistä, opastetuista kierroksista yms. löydät lisätiedot täältä.

 

Mies joka kuoli -kävelyreitti

Haminassa kuvattiin kesällä 2021 Antti Tuomaisen kirjaan Mies joka kuoli perustuva sarja, joka on nähtävissä Elisa viihde-palvelussa kesäkuusta 2022 alkaen. Lähde tutustumaan sarjan kuvauspaikkoihin Haminassa kävelyreitin avulla! Reitin pituus on noin 2,7 km ja sen voi myös pyöräillä! Reittikuvaus löytyy ilmaisesta Outdooractive-luontomatkailuportaalista, josta löydät myös muita vinkkejä niin pyöräilyyn kuin patikointireitteihin!

Näe ja koe Hamina

Ajankohtaisista tapahtumista Haminassa ja seudulla löydät tapahtumakalenterista ja VisitKotkaHaminan verkkosivuilta!

Lue lisää Haminasta ja vinkeistä Hamina-lomalle, olit sitten kiinnostunut historiasta tai luontokohteista.

Tervetuloa Kymenlaaksoon, löytöretkeilijän itärannikolle! 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This