Haminan värikkääseen historiaan kuuluu olennaisesti linnoituksen rakentaminen, kolme suurta kaupungin tulipaloa, aatelissuvut sekä erityisesti varuskunta keskellä kaupunkia.

Haminan monipuolisissa ja elämyksellisissä museoissa pääset aikamatkalle historiaan, olit sitten kiinnostunut vuosiluvuista tai haluat leppoisasti tutustua historiaan merkittävien historiallisten henkilöiden näkökulmasta.

Kaupunginmuseo esittelee kaupungin syntyhistoriaa, Kauppiaantalomuseo puolestaan 1900-luvun kauppiaan elämää ja Vehkalahden kylämuseo esittelee Vehkalahden eli nykyisen Haminan paikallishistoriaa, niin aatelissukujen kuin esimerkiksi veneenrakentamisen historian parissa.

Haminan erikoisuus on varuskunta keskellä kaupunkia ja reserviupseerikoulutuksesta, jonka historiaan pääset tutustumaan parhaiten RUK-museossa. Jos tunnet RUK:n käyneen, löydät hänet kurssikirjakokoelmasta!

Wanha Veteraani -perinnekeskus on rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan valtakunnallinen museo, aivan varuskunta-alueen vieressä.

Muistathan, että voit myös osallistua museoiden opastetuille kierroksille. Kierroksia järjestetään niin ryhmille, kuin  yleisöopastuksena. Lisätietoja opastuksista saat museoiden verkkosivuilta.

Haminankaupunginmuseo

Kaupunginmuseo

Kaupunginmuseon rakennus on Haminan vanhin yksityiskäyttöön rakennettu kaupunkirakennus vuodelta 1760. Venäjän keisarinna Katariina II ja hänen serkkunsa Ruotsin kuningas Kustaa III neuvottelivat talossa vuonna 1783.

Tarkista ajankohtaiset näyttelyt, aukioloajat ja pääsymaksut täältä.

Kauppiaantalonmuseo

Kauppiaantalomuseo

Kasarminkatu oli viime vuosisadan vaihteessa merkittävä kauppakatu. Museo esittelee 1900-luvun alun suomalais-venäläistä kauppiasperinnettä vanhoine puoteineen ja asuntoineen.

Museo on avoinna yleisölle kausinäyttelyiden aikana. Tarkista ajankohtaiset näyttelyt ja aukioloajat täältä.

Aukioloaikojen ulkopuolella museo avataan ryhmille tilauksesta. Tietoa opastetuista ryhmävierailuista löydät täältä.

Katso esittelyvideo museosta!

Vehkalahden kotiseutumuseo

Vehkalahden kylämuseo

Vehkalahden kylämuseo (ent. Vehkalahden kotimuseo) on Husulan kylässä on toiminut vuodesta 1960 lähtien rakennuksessa, joka alkujaan tehtiin vuonna 1871 Vehkalahden ensimmäistä kansakoulua varten. Koulu toimi rakennuksessa 1950-luvun lopulle asti.  Osa uudistunutta näyttelyä avautuu yleisölle heinäkuussa 2023.

 

RUK-museo

RUK-museo

Museo esittelee Reserviupseerikoulun ja sen oppilaskunnan perinnettä 1920-luvulta alkaen.

Puh. 040 077 4409 ja 029 946 1186
Email: info@rukmuseo.fi

Aukioloajat

Museo on avoinna 13.5.-3.9.2023 tiistaista sunnuntaihin (heinä-elokuussa avoinna jokaisena päivänä) klo 11.00-18.00.  Sunnuntaisin ovet aukeavat klo 11.00 ja sulkeutuvat klo 16.00. Avaamme museon myös tilauksesta mihin tahansa vuodenaikaan. Museo on avoinna 4.2.2023 alkaen lauantaisin klo 12.00-16.00.

Pääsyliput

Aikuiset 8,00 €
Nuoret ja eläkeläiset 5,00 €
Lapset, varusmiehet ja veteraanit 0 €
Alle 20 henkilön ryhmän pääsymaksu 40,00 €
Alle 40 henkilön ryhmät 70,00 €
Opastettu kierros (pääsymaksun lisäksi) 30,00 €

Meillä käy museokortti.

Palvelut

Myyntipiste, verkkokauppa ja opastus tilauksesta.

 

Wanhaveteraani

Wanha Veteraani, Rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan perinnekeskus

Rt-museo

Toiminnallisessa Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskuksessa on lippulaivana rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiasta ja nykypäivästä kertova, jatkuvasti uudistuva, valtakunnallinen perusnäyttely.

Suomalaisen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan kokoelma

Perinnekeskuksen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan perusnäyttelyn pohjana on moninkertaisen rauhanturvaveteraanin Ismo Flinkin vuosikymmenien aikana keräämä ainutlaatuinen kokoelma materiaalia kaikista niistä operaatioista, joissa suomalaisia rauhanturvaajia on ollut mukana.

Vaihtuvat näyttelyt

Perinnekeskus tuo vaihtuvin näyttelyin esiin Suomen maanpuolustushistorian kiinnostavia kokonaisuuksia ja yksityiskohtia.

Pääsymaksut:

12 € (aikuinen), 8 € (nuoret 15-18 -vuotiaat, varusmiehet, opiskelijat, eläkeläiset), lapset alle 15v ilmaiseksi. Perhelippu 28 €.

Meillä käy myös museokortti!

Opastetut kierrokset tilauksesta: 30 € / ryhmä + pääsylippu. 1/10 ryhmänjäsen ilmaiseksi.

Tammion kotiseutumuseo

Vanhassa kalamajassa Tammion saarella sijaitseva saariston elämää esittelevä kotiseutumuseo. Reittiliikenne vie Tervasaaresta ainutlaatuiseen kalastajakylään kesä-heinäkuussa.

Aukioloajat: Sopimuksesta toukokuusta syyskuun loppuun.

Aukioloajat:
sopimuksesta touko-syyskuu

Niemelän+kotiseutumuseo

Niemelän kotimuseo

Niemelän kotimuseo on maatilalle vuonna 1989 Inkeri Talvelan aloitteesta perustettu museo. Esillä on noin 400 esinettä; kotitalousesineistöä, tekstiilejä, sekä maatalousesineistöä 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.

Avoinna kesäisin tilauksesta.

Kuva: Tiina Hakuli, Kymenlaakson museo.

Pin It on Pinterest

Share This