Hamina hurmaa monipuolisilla aktiviteetti- ja ohjelmapalvelumahdollisuuksilla.

Tähän sivulle olemme koonnet muutamia aktiviteettivaihtoehtoja onnistuneeseen Haminapäivään ympäri vuoden niin Haminan keskustassa kuin maaseudulla.

Tutustuthan myös Haminan näe & koe -vinkkeihin kaupungin nähtävyyksiin! Vinkkejä vierailullesi voit löytää myös täällä. 

Osallistu opastetutulle kierrokselle kaupungin nähtävyyksiin ja museoissa

Haminan historia ja nykypäivä on parasta ottaa haltuun opastetulla kierroksella. Koe siis Hamina pintaa syvemmältä ja varaa opastettu kierros joko kävellen tai omalle seurueelle vaikkapa bussilla.

Voit valita teemallisen kaupunkikierroksen, sotahistoriaan tai esimerkiksi kirkkoihin ja hautausmaihin painottuvan opastuksen. Aikamatka haminalaisen historiallisen henkilön matkassa pitkin kaupungin katuja on myös suosittu tapa kuulla tarinoita ”paikallisen silmin”.

Opastettuja kierroksia Haminan nähtävyyksiin

Ryhmille sekä yksittäisille vierailijoille tarjoaa opastettuja kierroksia niin kävellen kuin bussilla tarjoaa Haminan Seudun Oppaat ry. Lataa kesän viikko-opastukset 2023!

Kolme historialliseen asuun pukeutunutta kaupungin opasta vanhan keltaisen rakennuksen edessä.
Haminan Seudun Oppaat ry

Opastettuja kierroksia kaupungin museoissa

Haminan kaupungin museoissa järjestetään yleisöopastuksia niin yksittäisille vierailijoille kuin ryhmille. Haminan kaupunginmuseon, Kauppiaantalomuseon ja Vehkalahden kotiseutumuseon tapahtumista löydät lisätietoa täältä.

Haminan muissa museoissa, kuten RUK-museossa ja Wanha Vetaraani Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskuksessa järjestetään myös opastuksia. Lisätietoja löydät museoiden verkkosivuilta, tapahtumakalenterista ja täältä.

 

Lähde maaseutumatkalle ympyräkaupungin ulkopuolelle

Kuten sanotaan, Hamina saa usein pään pyörälle, joten lähde retkelle viehättäviin kyliin ympyräkaupungin ulkopuolella. Aisti maaseudun kartanoita jossa aikoinaan asusti kaupungin kuuluisia eri aatelissukuja. Nykyään kylät ovat eläväisiä yhteisöjä, jossa pääset osaksi haminalaista maaseudun elämää.

Taidetta ja lähiruokaa Kannusjärvellä

Haminan Kannusjärvi sijaitsee noin 20 min automatkan (17 km) päässä Haminasta. Kannusjärven ympäristössä on hyviä reittejä niin patikointiin kuin maastopyöräilyynkin. Huikeat maisemat Viitavuorelta yli Vahjärvelle ja salaperäinen Rapakammari ovat ikimuistoisia vierailukohteita koko perheelle.

Aholafarmin tilalla voit ennakkotilauksesta nauttia lähiruokalounaan ja kokea off-road maastoajelua, rallikyyditystä sekä muita iloisia aktiviteetteja maaseutumaisemissa. Päivän kruunaa ehdottomasti savusaunahetki Koskisen tilalla. 

Galleria Luoma kutsuu taidelämysten pariin ja ihastuttavat LuomaDesign -korut ovat kaunis muisto Haminasta ja Kannusjärven kylästä!

Aholafarmissa tarjoillaan lähiruokalounasta Latopirtissä

 

Luonnon rauhaa Reitkallin kylässä

Reitkallin kylä sijaitsee noin 10 km päässä Haminan keskustasta. Kylän ympäristö on esimerkiksi mukava pyöräilykohde koko perheelle. Kesällä kohteeksesi voit ottaa vaikkapa tunnelmallisen Riihikahvilan Villa Jaakkolassa.

Metsäkylän maaseudun tunnelmaa

Haminasta luoteeseen, noin 12 km päässä sijaitsee Metsäkylä, jossa on useita hevostiloja ja pääset hyvin maaseudun tunnelmaan yöpymällä vaikka luomutilan yhteydessä Metson tilalla. Talvisin Uuperinrinteet -laskettelukeskus tarjoaa rinteitä ja aktiviteettejä kaiken ikäisille. Metsäkylässä on myös hyviä maastoja luontomatkailuun ja omatoimiseen maastopyöräilyynkin. Vanhaa ratapohjaa pitkin voit kävellä tai pyöräillä vaikka Husulaan saakka.

Vilniemen kartanoalue ja Pitkäthiekat-virkistysalue

Haminan keskustasta kaakkoon päin sijaitsee Vilniemen vanha kartanoalue, mäntymetsien kupeessa. Vilniemen läpi on kiva pyöräillä esimerkiksi Pitkäthiekat virkistys- ja leirintäalueelle meren rannalle, noin 6km päähän Haminan keskustasta.

Pitkäthiekat-virkistysalueelta löytyy noin 100 m pitkä yleinen hiekkaranta sekä leirintäalue ravintola- ja aktiviteettipalveluineen.

Matkan varrella kannattaa pysähtyä ihailemaan merenlahtimaisemia Lupinlahden lintutornista, jonne on esteetön pääsy. Hamina haltuun on rento, koko perheen 16 km pyöräilyreitti Haminan keskustasta Vilniemen kautta Pitkillehiekoille ja takaisin Haminaan Kirkkojärven kautta.

Pitkät+Hiekat
Pitkäthiekat virkistysalue

 

Tutustu maatilojen elämään Haminassa

Haminassa on useita hevos- ja maatiloja, jossa pääset tapaamaan ihastuttavia eläimiä.

Lähde vaikka alpakkavaellukselle tai rentoudu riippukeinussa ihmetellen eläinten menoa Merikeinun alpakkatilalla, Husulassa. Ihastuttavat alkapat, kuten Karla, Carlos ja Fanny sekä tilan muut eläimet kutsuvat sinut vierailulle Husulaan, vain 15 min ajomatkan päähän Haminan keskustasta.

Merikeinun alpakkatila

 

Kesälampaita Vehkalahden kylämuseossa

Kesäisin Haminan Vehkalahden kylämuseon pihalla asustaa kesälampaita. Museo on kiva päiväretkikohde koko perheelle vaikkapa pyöräillen. Matkaa museolle Haminan keskustasta on tasaista pyörätietä pitkin noin kuusi kilometriä.

Lähde pyöräilemään tai patikoimaan

Haminasta löytyy monipuolista reittiverkostoa niin leppoisaan kaupunkipyöräilyyn, vauhdikkaaseen maatie- ja maastopyöräilyyn. Myös hiekka- ja soratiepätkiä löytyy gravel-pyöräilijöille. Lue lisää pyöräilystä Haminassa ja katso reittisuosituksia.

Haminan luontopolut sekä Portimon Polku -polkuverkosto kutsuu luontokokemukseen Haminan luontokohteissa. Istahda laavulle, ihaile ympäröivää luontoa ja ota itsellesi hetki aikaa maailmanluokan pikkukaupungissa.

Pulahda uimaan ja saunomaan

Haminassa on monipuoliset sauna- ja uintimahdollisuudet. Kesäpäivää on ihana viettää kaupungin uimarannoilla niin meren äärellä kuin kirkasvetisillä sisäjärvillä. Lisäksi useat Haminan alueen yrittäjät tarjoavat monipuolisia tilaussauna- ja uintipaikkoja läpi vuoden.

Haminan keskustassa voit rentoutua poreissa ympärivuotisesti Linnoituksen uimahalli & spassa aivan Haminan kaupungin keskustassa.

Lue lisää saunoista ja uintipaikoista Haminassa. 

 

Yläviistosta kuvattu näkymä Haminan kaupungista. Keskellä pääosassa Linnoituksen uimahalli -rakennus ja kaupungintalo.
Linnoituksen uimahalli & spa

 

Seilaa merelle ja saaristoon

Hiio hoi Haminan saaristo! Katse kohti horisonttia ja Haminan saaristoa. Lähdit sitten merelle soutaen, meloen, omalla tai vuokraveneellä tai helposti kipparin kyydissä rentoutuen, tarjoaa Haminan saaristo unohtumattomia hetkiä.

Haminan saaristoon pääset helposti päiväristeilyllä. Risteilyt lähtevät Kotkan Sapokan satamasta ja varaukset ja aikataulut löydät Meriset.fi. Kotkasta pääset risteilylle Haminaan kuuluviin Tammioon sekä Itäisen Suomenlahden kansallispuistoalueeseen kuuluvaan Ulko-Tammioon saariin.

Haminasta, Tervasaaren satamasta voit varata venekyydin omalle seurueellesi kätevästi Bout-venetaksipalvelun kautta. Lisäksi venetaksi TakSea ky kuljettaa sinut toiveittesi mukaan saaristoon tai risteilemään merimaisemiin.

 

Ulko-Tammio Haminan saaristossa

 

Rentoudu ja hemmottele itseäsi

Ota hetki aikaa itsellesi tai vietä rentouttavia hetkiä seurueesi kanssa Haminan hyvinvointipalveluissa. Rentoudu hieronnassa, äänimaljahoidossa tai leikkauta uusi hiustyyli. Haminasta löydät hyvinvointipalveluita niin keskustasta kuin maaseudun yrityksiltä. Tiesitkö muuten, että Ole Hyvä -luonnonpesuaineet valmistetaan Haminassa? Ole Hyvä -tuotteita myydään useissa kaupungin myymälöissä ja ne ovat myös kiva tuliaislahjaidea.

 

Tutustuthan myös Haminan näe & koe -vinkkeihin kaupungin nähtävyyksiin!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This