Vaikka nimi viittaa saareen on Tervasaari nykyään tieyhteydessä mantereeseen ja Haminan keskusta-alueeseen. Tervasaaren alueella toimi aikaisemmin sahateollisuutta ja satama-alue on toiminut tärkeänä kauppapaikkana tarjoten meriyhteyden maailman vesille. Nykyään Tervasaaren alue on kehittyvä virkistys- ja asuinalue, joka kutsuu nauttimaan merimaisemista läpi vuoden! Tervasaaresta löytyy hiekkaranta, padel-kenttä, kahviloita ja ravintoloita sekä piknic-paikkoja. Tervasaaren kärjestä, Rampsinkarilta löytyy myös Pelle Miljoonan patsas!

Saapuminen Tervasaarelle kävellen, autolla tai pyörällä

Haminan kauppatorilta on noin kilometri Tervasaareen, eli noin 20 minuutin kävelymatka. Voit myös vuokrata mobiilisovelluksella Kaakau-kaupunkipyörän keskustan vuokrauspisteistä ja pyöräillä rantareittiä pitkin Tervasaareen, jossa on myös yksi pyörien vuokrauspiste.

Tervasaareen ja sen vierellä sijaitsevaan uuteen Oolanninpuistoon voit kulkea myös Haminan top kohteet -reittiä seuraten. Se kiertää Raatihuoneelta linnoituspolkua ja kaunista merenrantareittiä pitkin Tervasaareen ja halutessasi voit  matkan varrella samalla ihailla Haminan kiinnostavia, historiallisia kohteita.

Tutustu Haminan top kohteet -reittiin OutdoorActivessa:


Tervasaarella on ilmainen pysäköintialue autolla saapuville.  

Haminan vierasvenesatama Tervasaarella

Tervasaari ja Vierasvenesatama Rampsi toivottavat vierasveneilijät lämpimästi tervetulleeksi ja tarjoavat veneilijöille kattavat palvelut. Lisätietoja vierasvenesataman palveluista löydät tarkemmin myös täältä. 

Rampsi Kitchen & Lounge palvelee vierasvenesataman asiakkaita

Padelia, saunomista ja uimista

Tervasaaren kärjessä on ulkoilualue, josta löytyy esimerkiksi padel-kenttä, muutama frisbeegolf- kori, piknik-alueita, lasten leikkialue sekä kaupungin hiekkauimaranta. Hiekkarannan kärjestä löytyy myös Pelle Miljoonan patsas.

Ruokailua merimaisemissa

Tervasaaren alueella on kaksi ravintolaa terassialuein, Tervanaru ja Rampsi Kitchen & Bar. Lisäksi Tervasaaressa on kesäisin jäätelökioski. Ravintoloissa järjestetään myös tapahtumia ja kesäisin livemusiikkitapahtumia.

Ravintolan tiskillä juomakylmiön edessä on hampurilaisannos lautasella juomineen. Taustalla on kaksi ihmistä syömässä.
Ravintola Tervanaru, Tervasaari

Ota oma Hamina-kuva 

Tervasaaren kärkeen mentäessä voit ottaa kuvan vaikkapa seurueestani seisomassa Hamina-kehyksen sisällä! Jakaessasi kuvia muistathan merkitä kuvasi #hamina #tervasaari ja #visithamina!

Oolanninpuisto ja Tervasaaren kehittyvä asuinalue

Oolanninpuisto valmistui Tervasaaren kupeeseen kesällä 2021. Istahda rantapenkille tai rentoudu pienen vesiputouksen äärellä ja  aisti meritunnelmaa ja ihastele kukkaistutuksia.  Halutessasi voit myös saada hien pintaan rannan yleisissä kuntolaitteissa ja lapset viihtyvät ranta-alueen leikkialueella. Rantaa pitkin voit kävellä maailman suurimman Suomen lipun luokse, tiedätkö kuinka korkea lipputanko on ja arvaatko kuinka suuri lippu on?


Tervasaaren alue on myös kehittyvä asuinalue ja ensimmäinen kerrostalo valmistui syksyllä 2021. Lisää kerrostaloja on tulossa alueelle vuonna 2022, haluaisitko asumaan tai hankkia vapaa-ajan asunnon Tervasaarelta?

Tervasaaren museolaivat  

Vanha merenkävijä Patu Patanen on taatusti tunnetuin haminalainen. Seilattuaan vuosikymmenet merillä, Patu loi Tervasaareen omintakeisen kokonaisuuden näyttelyineen ja tapahtuma-areenoineen. Tervasaaressa käydessäsi saatat kuulla Patun huutelevan ”Oolreit!” ja päästä kuulemaan tarinoita meriltä.

S/S Hyöky eli entinen majakkalaiva Helsinki. Hyökyllä on kahvila-ravintola ja laivamuseo, jossa myydään mm. pullolaivoja. Kesäaikaan Hyökyllä järjestetään erilaisia tapahtumia.

Museoalus / satamajäänsärkijä Merikarhu on rakennettu USA:ssa vuonna 1943 Normandian maihinnousua varten. Merikarhu palveli kaupungin satamahinaajana aina vuoteen 1974 saakka, jonka jälkeen alus vuokrattiin jäänmurtotehtäviin Saimaan kanavalle. Lopullisesti hinaaja Merikarhun palvelu hinaajana loppui 1990, kun se siirrettiin Tervasaaren satamaan museolaivaksi.

Tervasaari – portti saaristoon

Ainutlaatuinen Itämeren Itäinen Suomenlahti kutsuu merelle ihastelemaan saaria ja luotoja. Haminan alueen saaret tarjoavat väljyyttä, luonnon rauhaa ja kauneutta silmänkantamattomiin, idyllisiä venesatamia unohtamatta. Haminan saaristo osuu arktisten vesilintujen kevätmuuton, arktikan, reitille. Toukokuussa voit ihmetellä muuttolintujen matkaamista satapäisinä parvina pesimään arktisille alueille niin Haminan kuin esimerkiksi naapurikunta Virolahden rannikolla, jossa järjestetään Artika-päivät toukokuussa.

Lähde risteilylle saaristoon  

Haminan saaristoon pääset helposti päiväristeilyllä. Risteilyt lähtevät Kotkan Sapokan satamasta ja varaukset ja aikataulut löydät Meriset.fi. Kotkasta pääset risteilylle sekä Ulko-Tammioon, että Tammioon.

Ulko-Tammiossa, Itäisen-Suomen kansallispuiston pääsaaressa, voit kävellä luontopolkua pitkin, joka johdattelee myös läpi kallioisen tunnelin. Voit kiivetä lintutorniin ja ihailla upeita merimaisemia. Saaressa on mahdollista yöpyä esimerkiksi teltassa, mutta huomioithan ettei saarella ole palveluita tai asutusta ja laivayhteys saareen ei kulje päivittäin.

Oranssireppuinen patikoija pitkospuilla.
Ulko-Tammion luontopolku vie läpi tunnelin
Tammion saari on entinen kalastajakylä ajalta, jolloin elämää rytmitti kalojen kutuajat. Merestä kalastettiin etenkin hailia eli silakkaa, siikaa ja säynettä.  Nykyään saarta asuttavat saarten sukujen jälkeläiset, jotka elävät saarella etenkin kesäaikaan.

Ulko- Tammion vanha kalastajakylä
Varaa oma venekyyti 

Haminasta, Tervasaaresta voit varata venekyydin omalle seurueellesi kätevästi Bout-venetaksipalvelun kautta. Lisäksi venetaksi TakSea ky kuljettaa sinut toiveittesi mukaan saaristoon. Päiväretkelle soveltuvia kohteita on esimerkiksi Ulko-Nuokon saaret. Tai lähde päiväksi tai useammaksi viikinkisaarelle Rakinkotkaan!

Risteily saaristossa soveltuu koko perheelle
Suppaile ja melo Haminassa

Jos kaipaat rauhallisempaa menoa ja tutkia Haminan lähilahtia ja suistoja, onnistuu se esimerkiksi meloen. Haminan Latu ry vuokraa kanootteja Yrjösenpohjan satamassa, Tervasaaren lähellä. Voit osallistua myös heidän viikkomelontalähdöille ja melontakursseille.  Sup-lautoja voit vuokrata esimerkiksi Hamina Camping Pitkiltähiekoilta, noin 6km päässä Haminan keskustasta, jonka hiekkarannalla viihtyy koko perhe.  Muista myös vierailla muissa Haminan uimarannoilla.

Ulko-Nuokot Haminan saaristossa

 

Pin It on Pinterest

Share This